• Dekan Sekreterliği: 0342 360 12 00 - Dahili: 3101

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi tarafından “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Cumhuriyetin 100. Yıl Programı” etkinliği gerçekleşti.

 

GAÜN Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Siverek tarafından Turgut Uyar’ın Nutuk şiirini, Abdülkadir Tahmisçi’nin de İstiklal Marşını okumayısıyla devam etti.

 

Programın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutladıkları için gurur duyduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devleti’nin küllerinden yeniden doğduğu, devletler ve milletler arasında saygınlık kazandığı günlerin ilk yüz yılını tamamladık. Türkiye Cumhuriyetimiz İnşallah kıyamete kadar baki kalacak, nice yüzyıllar yaşayacak.” İfadelerini kullandı.

 

Konuşmasında hukukun önemine değinen Prof. Dr. Sarıbıyık, “Adalet ve denge duygusu, ilk insanın varoluşundan günümüze kadar asla eskimeyen, en önemli temel değerler arasında yer alıyor. Hemen yanı başımızda bir savaş, soykırım gerçekleşiyor. Savaşın da bir hukuku, dengesi ve adaleti var, ancak bu savaşta adalet ve denge yok, insan kıymeti yok” sözleriyle Filistin-İsrail arasındaki güç eşitsizliğine vurgu yaptı.

 

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayarak konuşmasına başlayan GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve panelin oturum başkanı Prof. Dr. Yakup Bulut ise konuşmasında Cumhuriyetin öneminde değindi. Prof. Dr. Bulut, “Dünyanın kuruluşundan beri insanoğlu kendisini daha iyi yönetebilecek sistem arayışlarının peşinden koşmuştur. Belki yarında farklı sistemlerin peşinden koşacaktır. Günümüzde özellikle zihin dünyamızda kabul ettiğimiz ve kabul gören devleti birey için var eden, bireyi ön plana çıkaran bir yolculuktur. İnsan temelli olan her şey kıymetlidir. İnsan işin içerisinden çıktığı zaman aslında hiçbir yönetim şeklinin işe yaramadığını biliyoruz. Cumhuriyet bizim en önemli kazanımız. Osmanlı Devleti uzun sancılı bir süreçten Anadolu toprakların da yeni bir devlet doğurdu. 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla birlikte yeni bir yönetim anlayışı bizim hayatımızda yer almıştır.  Bütün bunları dikkate aldığımız zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kurucularına ve bugünlere taşıyanlara minnet borcumuz olarak bu etkinlikleri yapmak hepimizin görevidir.” İfadelerini kullandı.

 

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, açılış konuşmalarının ardından panele katılan konuşmacılara belge takdim etti.

 

GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut’un oturum başkanı olduğu panelde, “Geçmişten Günümüze Cumhuriyetimizin Serüveni” Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Emre Zorlu, “Cumhuriyet Döneminde İdari Yargı ve Danıştay” konusuyla sunum yaparken, Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Almila Tanrıverdi ise konuşmacı olarak yer aldı. 30/10/2023